Trebate li pomoć

Kako se plaća Lali?

  • 01.08.2011.

Bok!

Ovdje si sigurno jer te zanima kako se na Lala.hr može sve plaćati, primamo li kartice, uplate e-bankarstvom ili uplatnicom u pošti, zar ne? Ako smo pogodili, čitaj dalje, gdje ćemo ti na jasan način objasniti kako sve možeš platiti svoju novu odjeću!

Kartice, internet bankarstvo, e-uplate, m-banking... što je sve to?

Krenimo redom. Kada se na Internetu govori o plaćanju karticama, u pravilu se misli na MasterCard, Visa, Diners Club i American Express kartice. Te kartice se koriste jer prodavač može instantno naplatiti i osigurati daljnju dostavu robe na vašu adresu. No, problem nastaje kada kupci imaju novac, ali nemaju kartice. U ovoj kategoriji prevladavaju maloljetne osobe ili punoljetne koje još nemaju stalna primanja na temelju kojih bi im banka odobrila karticu.

Gotovinske uplate: Gotovina se uplati u banci, FINI, a oni stariji bi vas mogli uputiti i u Poštu, gdje se također mogu vršiti gotovinske uplate u Hrvatskoj. Stariji u pošti, a mladi na Internetu. Internet bankarstvo, e-banking, e-bankarstvo i još nekoliko sličnih izraza opisuju istu stvar: internetsko bankarstvo.

Internetsko bankarstvo: Online bankarstvo podrazumijeva upravljanje vašim bankovnim računima i sredstvima na njemu putem Interneta. Od banke do banke ovisi kako je ta usluga nazvana, ali u imenu vjerojatno ima „internet, net, e-, online“ i slične tehnološke termine.

Koju god uslugu koristite, njome možete platiti robu na Lali. Koja je razlika između kartičnih, uplata u FINI ili banci i e-banking uplata? Dakle, kartične uplate su najbrže i s njima se eventualni problemi najlakše lociraju i najbrže rješavaju. Mala digresija; nemojte previše vjerovati novinskim napisima o krađi brojeva kartica, hakerskih napada i koječega. Plaćanje karticom na Internetu je sigurno kao i plaćanje u trgovini, a to radite, zar ne?

Kartice: Kada plaćate karticom, mi u Lali automatski možemo biti sigurni da ste uplatili točan iznos potreban za vašu narudžbu koju odmah šaljemo u ostali dio procesa (pakiranje i dostava). Na taj način se štitimo i mi i vi; znate da vam roba dolazi, a mi bez dodatnih briga robu šaljemo.

Kod gotovinskih uplata stvar je nešto drugačija. Kad kažemo „gotovinska uplata“ mislimo i na FINU, i na banku i na razne e-banking sustave. Sve se to svodi na istu stvar. Kod takvih uplata mi ne možemo odmah dobiti potvrdu da je narudžba plaćena i kao posljedica tome, ni vi ne možete robu dobiti u kraćem roku. Plaćate li gotovinskim uplatama, ovisno o vremenu kada ste napravili uplatu, vaša uplata prvo mora biti evidentirana u banci u kojoj ste uplatili, pa zatim u FINI, a tek onda naša banka prima uplatu. I tek tada mi dobivamo potvrdu o plaćanju. No to nije sve.

Ukoliko ste pogriješili samo jednu znamenku u broju računa, novce ste možda poslali nekome drugome, a ne Lali. Kada se to dogodi, vraćanje novca bit će vrlo teško stoga oprezno upisujte brojeve. S druge strane, pogriješite li broj u polju „Poziv na broj“, Lala će teže prepoznati uplatu. Može se pronaći, ali uz dodatne intervencije i trošenje vašeg dragocjenog vremena.

Kako mogu plaćati na Lali?

Dakle, da sumiramo: na Lali možete plaćati karticama ili gotovinskim uplatama. Ukoliko plaćate gotovinskim uplatama proizvod će biti rezerviran 48 sati, ako uplata ne sjedne unutar 48 sati proizvod ide dalje u ponudu. Od kartica primamo Amex, Visu, Diners i MasterCard.

Je li sigurno kupovati na Internetu?

Ovo pitanje nas često pitaju, a odgovor je samo jedan – da. Kupovanje karticama na Internetu nije ništa nesigurnije od kupovanja karticama u restoranu ili trgovini. Ukoliko ipak imate kakvih nedoumica oko plaćanja, nazovite nas pa ćemo vam detaljno objasniti, jedan na jedan ;)